Sladké dezerty priamo z Francúzska
Predstava o koláčikoch, čerstvom pečive, bagetách a iných lahodných dobrotách, ktoré by ste si mohli vychutnávať na terase niekde na azúrovom pobreží vám nedá spávať? Tak nesnívajte a urobte a konajte! Upečte si niečo sladké z francúzskej kuchyne.
Croissant
Ingrediencie: 500 g hladkej múky, 40 g droždia, 1 liter mlieka (podľa potreby aj menej), štipka soli, 2 ks vajcia, 250 g masla
Postup: Droždie rozdrobte do vlažného mlieka, pridajte 4 lyžice múky a rozmiešajte na hustú kašu. Pridajte štipku soli. Nechajte 30 minút odstáť. Do veľkej misy si preosejte múku, zmiešajte ju s cukrom a soľou a urobte v nej dieru. Do diery dajte vajcia, pridajte kvások a vypracujte hladké cesto. Zakryte a nechajte 2-3 hodiny kysnúť na chladnom mieste.
Keď cesto dvojnásobne nakysne, poriadne ho ešte v rukách premieste. Z cesta vyváľajte štvorec. Maslo posypte múkou a rozvaľkajte ho do štvorca. Štvorec masla umiestnite do stredu cesta, tak aby hrany boli k stenám štvorca. Rohy cesta k sebe zložte ako obálku a rozvaľkajte na presný obdĺžnik, cesto takto trikrát zložte. Znovu vyvaľkajte, trikrát zložte a celý postup opakujte. Zakryte vlhkou utierkou dajte na 15 min kysnúť. Následne vyvaľkajte plát 50×30 cm a nakrájate ho na 15 cm široké pásy. Vykrajujeme rovnoramenné trojuholníky. Trojuholníky stočte od základni ku špičke a ohnite.
Narovnajte ich až na vymastenom plechu a zakryte vlhkou utierkou a nechajte zhruba 30 min kysnúť. Pečte do zlatohneda 20 minút v rúre na 200°C. Môžete plniť kúskami čokolády alebo strúhanými orieškami.
Cremes Brulées
Ingrediencie: 5 ks žĺtok, 2 ks vanilkový cukor, 500 ml smotany na šľahanie, 100 g + 4 lyžice krupicového cukru
Postup:
1. Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny, pridajte vanilkové zrniečka, ktoré, ak nemáte použite vanilkový cukor a za stáleho miešania prilejte šľahačku.
2. Zmes sa vyleje do zapekacích mištičiek, misky potom dajte do hlbokého plechu a do ¾ ich zalejte teplou vodou a takto ich pečte 45 minút v stredne vyhriatej rúre. Zmes má mať konzistenciu ako puding.
3. Po vytiahnutí z rúry nechajte misky vychladnúť a potom ich vložte na 1 hodinu do chladničky.
4. Nakoniec povrch posypte lyžicou cukru a vo veľmi vyhriatej rúre nechajte cukor skaramelizovať do zlata. Po vytiahnutí hneď podávajte.
Chocolatée moussie
Ingrediencie: Čokoláda 1 – 2 tabuľky, sneh z 3 – 4 vajec , 3 ks žĺtka, 1 lyžica masla, 1 lyžica vody, trošku cukru
Porcie: 3
Postup:
1. Napustite si do stredného hrnca trošku vody, naň položte menší hrniec, tak, aby sa nedotýkali dnom, do hrnca dajte maslo, nechajte ho trochu rozohriať, pridajte nalámanú čokoládu a málinko vody.
2. Skôr ako sa rozpustí čokoláda, tak si ušľahajte sneh a žĺtky zamiešajte lyžicou.
3. Rozpustenú čokoládu vlejte do nádoby a stierkou po troškách pridávajte sneh. Sneh nemiešame, ale „vsekávame“, tak, že stierku obraciate na bok a od prostriedku prudkými pohybmi sekáte do stien misy. Popri pridávaní snehu, pridávajte po lyžiciach žĺtok.
4. Naberačkou rozlejeme zmes do mištičiek, prikryjeme alobalom a dáme do chladničky a necháme cez noc stuhnúť.
Francúzske wafle
Ingrediencie: 200 g tuku, 100 g cukru, nastrúhaná pomarančová kôra z 2 ks, 4 ks vajca, 200 g hladkej múky, ½ lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžica rum u, 25 g citrónovej šťavy, 50 g pomarančovej šťavy
Porcie: 4
Postup: Maslo, cukor a kôru vymiešajte, pridajte vajce, múku s práškom do pečiva, rum a šťavy. Wafle pečte vo vaflovači.
Parížske tyčinky
Ingrediencie: cesto: mleté orechy 280 g, práškový cukor 280 g, 1 vajce, poleva: 1 bielok, 100 g cukru, ½ lyžice citrónovej šťavy
Postup: Vypracujte si cesto, vyváľajte ho a potrite polevou, nakrájajte cesto na tyčinky 5 x 2 cm a zvoľna pečte pri 100 – 150° na papieri na pečenie, tak, aby boli ružovučké.
Fotografia: © bigstockphoto