Sladké dezerty priamo z Francúzska

Predstava o koláčikoch, čerstvom pečive, bagetách a iných lahodných dobrotách, ktoré by ste si mohli vychutnávať na terase niekde na azúrovom pobreží vám nedá spávať? Tak nesnívajte a urobte a konajte! Upečte si niečo sladké z francúzskej kuchyne.

Croissant

Ingrediencie: 500 g hladkej múky, 40 g droždia, 1 liter mlieka (podľa potreby aj menej), štipka soli, 2 ks vajcia, 250 g masla

Postup: Droždie rozdrobte do vlažného mlieka, pridajte 4 lyžice múky a rozmiešajte na hustú kašu. Pridajte štipku soli. Nechajte 30 minút odstáť. Do veľkej misy si preosejte múku, zmiešajte ju s cukrom a soľou a urobte v nej dieru. Do diery dajte vajcia, pridajte kvások a vypracujte hladké cesto. Zakryte a nechajte 2-3 hodiny kysnúť na chladnom mieste.

Keď cesto dvojnásobne nakysne, poriadne ho ešte v rukách premieste. Z cesta vyváľajte štvorec. Maslo posypte múkou a rozvaľkajte ho do štvorca. Štvorec masla umiestnite do stredu cesta, tak aby hrany boli k stenám štvorca. Rohy cesta k sebe zložte ako obálku a rozvaľkajte na presný obdĺžnik, cesto takto trikrát zložte. Znovu vyvaľkajte, trikrát zložte a celý postup opakujte. Zakryte vlhkou utierkou dajte na 15 min kysnúť. Následne vyvaľkajte plát 50×30 cm a nakrájate ho na 15 cm široké pásy. Vykrajujeme rovnoramenné trojuholníky. Trojuholníky stočte od základni ku špičke a ohnite.

Narovnajte ich až na vymastenom plechu a zakryte vlhkou utierkou a nechajte zhruba 30 min kysnúť. Pečte do zlatohneda 20 minút v rúre na 200°C. Môžete plniť kúskami čokolády alebo strúhanými orieškami.

Cremes Brulées

Ingrediencie: 5 ks žĺtok, 2 ks vanilkový cukor, 500 ml smotany na šľahanie, 100 g + 4 lyžice krupicového cukru

Postup:
1. Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny, pridajte vanilkové zrniečka, ktoré, ak nemáte použite vanilkový cukor a za stáleho miešania prilejte šľahačku.
2. Zmes sa vyleje do zapekacích mištičiek, misky potom dajte do hlbokého plechu a do ¾ ich zalejte teplou vodou a takto ich pečte 45 minút v stredne vyhriatej rúre. Zmes má mať konzistenciu ako puding.
3. Po vytiahnutí z rúry nechajte misky vychladnúť a potom ich vložte na 1 hodinu do chladničky.
4. Nakoniec povrch posypte lyžicou cukru a vo veľmi vyhriatej rúre nechajte cukor skaramelizovať do zlata. Po vytiahnutí hneď podávajte.

Chocolatée moussie

Ingrediencie: Čokoláda 1 – 2 tabuľky, sneh z 3 – 4 vajec , 3 ks žĺtka, 1 lyžica masla, 1 lyžica vody, trošku cukru

Porcie: 3

Postup:
1. Napustite si do stredného hrnca trošku vody, naň položte menší hrniec, tak, aby sa nedotýkali dnom, do hrnca dajte maslo, nechajte ho trochu rozohriať, pridajte nalámanú čokoládu a málinko vody.
2. Skôr ako sa rozpustí čokoláda, tak si ušľahajte sneh a žĺtky zamiešajte lyžicou.
3. Rozpustenú čokoládu vlejte do nádoby a stierkou po troškách pridávajte sneh. Sneh nemiešame, ale „vsekávame“, tak, že stierku obraciate na bok a od prostriedku prudkými pohybmi sekáte do stien misy. Popri pridávaní snehu, pridávajte po lyžiciach žĺtok.
4. Naberačkou rozlejeme zmes do mištičiek, prikryjeme alobalom a dáme do chladničky a necháme cez noc stuhnúť.

Francúzske wafle

Ingrediencie: 200 g tuku, 100 g cukru, nastrúhaná pomarančová kôra z 2 ks, 4 ks vajca, 200 g hladkej múky, ½ lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžica rum u, 25 g citrónovej šťavy, 50 g pomarančovej šťavy

Porcie: 4

Postup: Maslo, cukor a kôru vymiešajte, pridajte vajce, múku s práškom do pečiva, rum a šťavy. Wafle pečte vo vaflovači.

Parížske tyčinky

Ingrediencie: cesto: mleté orechy 280 g, práškový cukor 280 g, 1 vajce, poleva: 1 bielok, 100 g cukru, ½ lyžice citrónovej šťavy

Postup: Vypracujte si cesto, vyváľajte ho a potrite polevou, nakrájajte cesto na tyčinky 5 x 2 cm a zvoľna pečte pri 100 – 150° na papieri na pečenie, tak, aby boli ružovučké.

Fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close