Ako vybrať menu na svadbu
Uprostred všetkých povinností, ktoré je potrebné pred svadbou zariadiť, netreba zabúdať na výber svadobného menu. Jeho správne zostavenie je dôležitou súčasťou prípravy a dotvára jej celkový dojem. Okrem jednotlivých chodov budete musieť zvoliť dodávateľa. Môže ním byť konkrétna reštaurácia alebo cateringové služby.
Z čoho sa skladá svadobné menu
Svadobné menu sa skladá aspoň z dvoch chodov. Prvým je slávnostná večera alebo obed a druhým je polnočné občerstvenie. Počet chodov sa samozrejme môže líšiť v závislosti od času konania svadby a plánovanej dĺžky.
Zabezpečenie menu podľa vašich predstáv vám ponúkajú cateringové služby. Cateringové služby disponujú dlhoročnými skúsenosťami s obsluhou menších aj rozsiahlejších akcií. Nie ste pritom viazaní na priestory reštaurácie.
Slávnostná večera/slávnostný obed
Svadobná večera alebo obed sa skladá zo štyroch chodov: predjedlo, polievka, hlavné jedlo a dezert. Prevedenie každej z nich je čisto na predstavách a finančných prostriedkoch každého páru. Menu by sa malo niesť v duchu témy celej svadby. Ak organizujete tradičnú slovenskú svadbu, nemali by chýbať slovenské pochúťky. Naopak, sa vyhnite rôznym špecialitám s komplikovanými názvami.
Nezabúdajte ani na hostí so špecifickými potrebami. Menu sa snažte nakombinovať tak, aby ste vyhoveli aj ľuďom s bezlepkovou diétou, potravinovou intoleranciou a vegánom. Cateringy v Bratislave taktiež ponúkajú možnosť zostavenia osobitného menu, ktoré bude spĺňať ich náročné požiadavky.
Predjedlo
Ako predjedlo je vhodné vybrať ľahký pokrm. Zvoliť môžete napríklad pečivo s nátierkou či mozzarellu s rajčinami. Vyhnite sa kombináciám, ktoré sú vysoko alergénne. Nie sú vhodné ani neznáme špeciality zo surovín, ktoré nie každému zachutia.
Polievka
Klasikou na takmer všetkých svadbách je slepačí vývar. Je to osvedčená možnosť, ktorá sa dá pripraviť tak, aby vyhovovala každému. Vhodnou obmenou môže byť hovädzí vývar alebo zeleninová polievka.
Hlavné jedlo
Ako hlavné jedlo môžete ponúkať takmer čokoľvek. Ideálne však je držať sa v kombináciách, ktoré pasujú do témy svadby. Na tanieri je vhodné podávať dva druhy mäsa v rôznom prevedení. Ako príloha je dobrou voľbou ryža v kombinácii so zemiakmi. Chýbať by nemal ani šalát, z ktorého si môže každý vybrať to svoje.
Svadobný dezert
Dezert môžu na svadbe tvoriť rôzne zákusky podávané neskôr po jedle. Samozrejmosťou by mala byť aj svadobná torta. Nezabudnite ani na vašich hostí so špeciálnymi diétnymi potrebami a zabezpečte im oddelené sladké pohostenie.
Po polnočné občerstvenie
Po polnoci sa zvyčajne podáva kapustnica, ale výnimkou nie sú ani švédske stoly, z ktorých si vyberie každý. Cateringy v Bratislave ponúkajú široké možnosti a výber záleží len od vašich predstáv a preferencií.
Fotografia: © bigstockphoto