Objavte chuť tekvice

Tekvica nie je iba módnym výstrelkom jesene. Prinášame vám recepty na tekvicové dobroty, ktoré si môžete urobiť kedykoľvek. Tekvica je vynikajúca grilovaná, vysmážaná, zapekaná, postrúhaná alebo je výborná len ako príloha. Určite to s ňou skúste.

Zapekaná tekvica

800 g najlepšie mladšej tekvice, soľ, 200 g hladkej múky, 3 vajcia, 2 dl mlieka, 1 lyžicu oleja, olej na vyprážanie, 100 g postrúhaného syra, 1 dl kyslej smotany

Tekvicu umyjeme, ošúpeme, vydlabeme a pokrájame na plátky. Malé tekvičky nevydlabávame, ale rovno pokrájame na plátky. Osolíme a necháme chvíľu odležať. Múku vyšľaháme s vajcami, mliekom, olejom a soľou. Do pripraveného cesta namáčame osušené plátky tekvíc a vyprážame na horúcom oleji. Vypražené tekvice poukladáme do pekáča, posypeme postrúhaným syrom, zalejeme smotanou a v rúre zapečieme. Podávame so zemiakmi, alebo s chlebom.

Vyprážaná tekvica

tekvica, múka, vajce, strúhanka, soľ, olej

Olúpanú tekvicu nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm. Posolíme, obalíme ako viedenský rezeň (v múke, vo vajci a v strúhanke) alebo pomúčené namočíme do palacinkového cestíčka a vysmažíme. Podávame so zemiakmi, pyré alebo zeleninovým šalátom. Podobne sa dá pripraviť aj patizón.

Tekvicové placky

tekvica, hladká múka, soľ, čierne korenie mleté, 3 strúčky cesnaku, cibuľa, 2 vajcia, čerstvá petržlenová vňať

Tekvicu ošúpeme a nastrúhame. Pridáme cibuľu nastrúhanú alebo nakrájanú, prelisovaný cesnak, soľ, čierne alebo iné korenie a vajcia. Pridáme múku, aby vznikla kaša a nakoniec petržlenovú vňať. Placky vyprážame na oleji. Podávať môžeme samostatne alebo k akémukoľvek mäsu. Prebytočnú mastnotu odsajeme tak, že placky kladieme na papierové kuchynské utierky.

Tekvicové tortilly

6 hrnčekov nadrobno pokrájanej tekvice, 2 hrnčeky nasekanej cibule, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček oleja, 6 celých vajec, 1 prášok do pečiva, 8 strúčikov prelisovaného cesnaku, soľ, vegetu, čierne mleté korenie, majorán a petržlenovú vňať

Všetky ingrediencie spolu zmiešame, necháme 10 minút odstáť. Vylejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Posypeme strúhaným syrom, na to uložíme nadrobno nakrájanú anglickú slaninu a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry. Pečieme pomaly asi 40 – 45 minút.

Fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 3 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close